Cara Masak Puding Roti






Wahhhh ini antara makanan kegemaran saya, puding roti hingga menjilat sepuluh jari, sedap tak terkira, tapi tengok pada orang masak juga. Di sini saya ingin kongsikan cara-cara membuat puding roti yang sedap. Rugi kalau tahu makan jer, yang penting pandai masak sendiri. Lagi pandai lagi sedap tahu, malah boleh jual dekat bebudak ofis lagi.heheheh.. Jom mencuba.

Bahan-bahan ( 1 family sederhana )

  • **Bahan-Bahan A**
  • 500ml fresh milk
  • 8-10 keping roti
  • **Bahan-Bahan B**
  • 4 1/2 sudu besar gula kastor/halus
  • 2 sudu besar butter/marjerin
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 1/2 sudu tepung jagung
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • **Bahan C**
  • Kismis / buah-buahan kering
  • ***BAHAN2 UTK SOS KASTARD***
  • 1 tin susu cair
  • 3 sudu besar tepung kastard
  • gula dan garam secukupnya
  • 1/2 sudu kecil esen vanila

Cara-cara

    Puding1
  1. **CARA-CARA MEMBUAT PUDING ROTI**
  2. Hancurkan dan koyakkan roti kemudian rendam di dalam susu selama 1/2 jam
  3. Kacau dan gaulkan rata bahan-bahan B.
  4. Masukkan kismis atau buahan2 kering dan tuangkan ke dalam loyang
  5. Bakar pada suhu 180C selama 30-35 minit. 
  6. dah masak dah tara.. lepas disejukkan bolehle dimakan ngan sos kastard.. nyam nyam
  7. **CARA-CARA MEMBUAT SOS KASTARD**
  8. Panaskan semua bahan dengan api perlahan sampai naik wap dan ketepikan bila dah sejuk masukkan kedalam peti ais dan bila nak makan puding roti curahkan aje kat atas puding tu SELAMAT MENCUBA

1 comments:

ada lagi...

 

Followers

Popular Posts

Twitter Updates