Wahhh papa kalau dengar jer mama masak ayam masak merah grenti makan banyak, my favourite tu.. Rugi makan sikit-sikit. Ayam masak merah ni bukan susah nak masak, malah kalau pandai merasa lagi sedap, kalau pi kenduri takda ayam masak merah rasa macam tak cukup rasa jer..
Boleh katakan mama sebulan 2-3kali masak ayam masak merah, yela papa laju jer makan,papakan kurus mama nak papa gemuk jadi die masak my favouritelah. Apa kata korang cube belajar masak ni.. pasti hangat hubungan korang suami isteri.hehehe
Bahan-bahan ( 4 orang ) Kalau nak buat banyak pandai-pandai buget ye.
- 1/2 ekor ayam
- sedikit garam kunyit
- ## Bahan-bahan kisar ##
- 4-5 biji cili kering
- 1 cm halia
- 2 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 1 biji tomato-potong dadu
- 1/2 cawan sos tomato
- ## Bahan Hias ##
- 1/2 biji bawang besar- potong bulat
- kacang hijau secukupnya
Cara-cara
- Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
- Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
- Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
- Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.
0 comments:
Post a Comment